Izaberite stranicu

Jedan od ključnih razloga starenja čovekovog tela je neravnoteža hormona. Ovo stanje negativno utiče na izgled i na zdravlje. Hormoni upravljaju našim zdravljem, izgledom čak i ponašanjem. Mladost zavisi od njih.

 

Šta možemo učiniti za sebe i vreme

Prvi korak je provera hormonske ravnoteže. Hormoni će vam pomoći da vaše telo uvek ostane mlađe.

 

DHEA

To je skraćenica za hormon dehidroepiandrosteron. Izvor je polnih hormona estrogena i testosterona. DHEA može usporiti starenje. Od 30. godine sinteza DHEA postepeno opada. Zbog toga koža stari, pojavljuju se bore. Dehidroepiandrosteron je važan endogeni steroidni hormon. On je najzastupljeniji circulišući steroid kod ljudi, kod kojih ga proizvode nadbubrežne žlezde, mozak i gonade. On funkcioniše kao metabolički intermedijer u biosintezi androgena i estrogena, seksualnih steroida. Smanjeni nivoi DHEA vezani su sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti kod muškaraca, sa šećernom bolesti tip II i mogu da uzrokuju kraći životni vek. Kod žena nizak nivo DHEA je povezan sa niskim libidom, smanjenom mineralnom gustinom kostiju i osteoporozom,

Nedostatak DHEA moguće je nadoknaditi uzimanjem nekih ekstrakata prirodnih proizvoda.

Estrogen

Ključni hormon ženske mladosti je estrogen. Ali od 35. godine proizvodnja estrogena neprekidno opada, od 45. godine ovaj mehanizam je znatno ubrzan. Nedostatak ženskih hormona povezan je sa nizom poremećaja: od ubrzanih promena dermisa, pogoršanja izgleda kose i noktiju, takozvanih vrućih talasa, promena raspoloženja, lošeg kvaliteta spavanja, smanjenih intelektualnih performansi do prekomerne krhkosti koštanog tkiva, srčanih patologija, prekomerne težine.

Nedostatak estrogena nadoknađuju biljni fitoestrogeni. Nemaju kontraindikacije koje su tipične za ženske hormone u tabletama. Tu su i nutricionističke prednosti: za kožu, nokte, kosu (kolagen, omega-3, hijaluronska kiselina) za mentalno podizanje i visoke performanse (teanin), za mentalnu ravnotežu i san (triptofan, mineral Mg), za koštano tkivo (mineral Ca, vitamini D3 i K2), za normalnu težinu (karnitin, holin, alfa lipoična kiselina).

Insulin

Ovaj hormon kontroliše sadržaj šećera. Neće vam dozvoliti da prerano starite ako je njegov pokazatelj normalan (pokazaće test krvi). I nedostatak hormona i njegovi skokovi su štetni. Ako se insulin konstantno premašuje, to je opterećeno razvojem hipertenzije, dijabetesa, srčanih i vaskularnih bolesti i viška holesterola.

Melatonin

To nije samo „hormon spavanja“. Melatonin je moćan antioksidans koji uništava slobodne radikale (oksidativni stres je ozbiljan neprijatelj mladosti). Hormon „podmlađuje“ mitohondrije – ćelijske energetske stanice. Aminokiselina triptofan će pomoći da se poveća sinteza melatonina. Danju se serotonin sintetiše iz triptofana. Promoviše unutrašnju ravnotežu, dobro raspoloženje, suzbijanje vrućine i anksioznosti. A uveče, serotonin sintetisan iz L-triptofana počinje da proizvodi melatonin.

 

econet

Stručni saradnik (Serbia) dr sci. med. Draško Jevđenić

Bioinformacioni centar Beograd

Call centar:

+381 65 449 60 26 (tel i viber)

+387 66 630 949 (tel i viber)

e – mail:

bioinfocentar@gmail.com