Izaberite stranicu

Zbog promenljivih potreba za energijom organizmu je neophodna određena rezerva u obliku masti i ugljenih hidrata kao i moguć prelazak iz jednog oblika energije u drugi. Metabolička fleksibilnost je sposobnost transformisanja između dva izvora energije, glukoze (iz ugljenih hidrata) i masnih kiselina (iz masnoće).

Tokom milona godina, tela drevnih ljudi dobro su se prilagodila režimu transformacije energije i naučila kako skladištiti energiju, a zatim je trošiti.

U telu moderne osobe deluju svi ti isti mehanizmi, iako dugo vremena ne lovimo u šumi, nego u supermarketima i jedemo nekoliko puta dnevno. Ali telo se ne brine, ono nastavlja da funkcioniše prema davnim zakonima i koristi svaku priliku za skladištenjem energije.

Kada jedemo, nivo inzulina u krvi raste, to je hormon koji stimuliše ćelije da dobiju više glukoze. Ako je glukoza veća nego što je ćelijama i telu potrebno, onda se ona mora negdje deponovati. Deo glukoze pohranjuje se u jetri a delom u mišićima u obliku glikogena, takozvane ,,brze“ rezerve, koja se koristi kada telu brzo treba energija. Višak unetih ugljenih hidrata pretvara se u jednu vrstu masti koje se transportuju do tkiva i u njima deponuju.  

Ako niste genetski predisponirani da budete skloniji bržoj metaboličkoj fleksibilnosti odnosno nekim njenim fazama onda je svakako dobro to što nešto  možete preduzeti. Prvo, možete utvrditi da li vam je smanjena metabolička fleksibilnost i drugo, onda je možete promeniti.

Kako utvrditi da vam je smanjena metabolička fleksibilnost?

– Teško vam je provesti nekoliko sati bez hrane

(dovoljno razvijena metabolička fleksibilnost omogućava vam da ne jedete dan ili više).

– Nakon nešto obilnijeg obroka morate se malo naspavati.

– Ako ujutro jedete slatko i osećate umor.

– Često se osećate više umorno nego snažno.

– Ne možete držati korak s ograničenjima u ishrani

Pet načina za povećanje metaboličke fleksibilnosti

– Jedite hranu tokom dana samo u određeno vreme a ostatak vremena nemojte uopšte unositi hranu.

To se razlikuje od onoga na što smo navikli običnim postom kada osoba ne jede celi dan ili jede određenu hranu. Dakle, redovno periodično gladovanje je sjajan način da utičete na metaboličku fleksibilnost. Ako niste imali iskustva s periodičnim postom, tada morate postupno ulaziti u postupak.

– Ograničite ugljene hidrate

Ne biste se trebali u potpunosti odreći ugljenih hidrata, jer je glukoza glavno gorivo za naš mozak. Ali možete da odbijete prerađenu hranu s visokim sadržajem šećera.

– Jedite prirodnu hranu

Prirodna hrana je ono što se uzgaja na zemlji ili hoda po zemlji. Na zemlji, a ne u tvornici, pekari ili laboratoriju.

– Napunite svoje telo antioksidantima

U našem telu postoje neispravne molekule kiseonika čiji su atomi lišeni jednog ili više elektrona. Zovemo ih slobodni radikali i dovode do razvoja upala i promena u metabolizmu. Antioksidanti se koriste za borbu protiv slobodnih radikala.

– Krećite se

Što ste aktivniji, više energije vam je potrebno i više vam telo uzima odložene rezerve.

Dakle moguće je sasvim jednostavno uticati na svoj metabolizam iskoristivši fiziološke procese metaboličke fleksibilnosti koju poseduje naš organizam.

 

 

dr Draško Jevđenić  / Dr Asidox Team / Asidoxin Vikipedija / asidox.com