Izaberite stranicu

Curenje iz nosa i glavobolja su uobičajeni simptomi i može ih prouzrokovati niz različitih bolesti i stanja. Ponekad uopšte nisu povezani ali se mogu pojaviti i istovremeno.

Kada se pojave istovremeno najčešće ih izazivaju prehlada i grip. Ovo su virusne infekcije koje po pravilu obuhvataju nos i grlo. U sinusima i nosnim prolazima se nakuplja tečnost i sluz što dovodi do otoka i blokiranja njihovih prolaza a pritisak i otekline u njima mogu dovesti do glavobolje.

Ove simptome može da izazove i izdvojena upala sinusa, izazvana virusima ili bakterijama a koja nije u sklopu drugih bolesti.

Alergija, kao odgovor imunološkog sistema može izazvati curenje iz nosa. Glavobolje su takođe povezane sa alergijom i mogu nastati zbog zapušenja celog nazofaringealnog dela.

Upale uha izazvane virusima ili bakterijama. Tečnost koja se javlja kod infekcije uha može da pređe u grlo i dovede do infekcije nosa, uzrokujući curenje. Istovremeno pritisak i bol zbog nakupljanja tečnosti u uhu mogu prouzrokovati glavobolje. Infekcije uha su češće kod beba i male dece jer su njihove Eustahijeve tube između srednjeg uha i grla više u horizontalnijem položaju što otežava eliminaciju tečnosti.

Astma kao hronična inflamacija (upala) koja povećava osetljivost disajnih puteva na različite alergene i iritante, praćena je upalom i otokom sluznica nosa, grla i pluća što nas opet dovodo do zapušenosti nosa i glavobolje.

Nazalni polipi su benigne izrasline mekog tkiva nosa ili sinusa. Nastaju kao rezultat upale njihove sluzokože a njihov nastanak podstiče iritacija usled alergija, infekcija ili astme. Pored curenja iz nosa i glavobolje ostali simptomi su: otežano disanje kroz nos, pritisak oko očiju, problemi sa disanjem, česte infekcije sinusa i smanjen osećaj mirisa.

Glavobolja i curenje iz nosa mogu se javiti i u ranoj trudnoći usled hormonalnih promena a mogu se pogoršati ako su prisutni mučnina i povraćanje.

Šta vam sve može pomoći

Toplo piće

Konzumiranje toplog napitka pomaže u smanjenju simptoma izazvanih prehladom. U studijama je primećeno da bi efekat mogao biti uglavnom psihološki, ali je takođe identifikovana i fizička reakcija. Topli napitak je stimulisao nerv povezan sa usnom i nosnom šupljinom, što može da objasni olakšanje simptoma prehlade. Određeni biljni čajevi mogu da sadrže aktivne materije koje su blaga dekongestivna sredstva. Potražite čajeve koji sadrže protivupalno i antihistaminsko bilje poput kamilice, đumbira, metvice ili koprive. Inače veća količina tečnosti menja konzistenciju sluzi u sinusima i nosu te time olakšava njeno odstranjivanje.

Inhalacije vrelom parom

Postoje različiti načini inhalacije vrelom parom, ali osnovna ideja je ista. Osoba dodaje biljnu komponentu ili esencijalno ulje (eukaliptusa, bora, ruzmarina, žalfije, mente, čajevca ili majčine dušice) naginje se nad vodu i udiše paru. Studija je otkrila da su se simptomi brže i efikasnije poboljšavali inhalacijama nego bez njih.

Vruća kupka

Odmaranje u vrućoj kupki prirodno će dovesti do udisanja pare a istovremeno će pomoći i opuštanju mišića tela te time pomoći organizmu u suzbijanju simptoma i ozdravljenju.

Začinjena hrana

Začinjena hrana može u početku da pogorša curenje iz nosa. Međutim, autori studija su primetili da je recimo kapsaicin koji se nalazi u ljutim paprikama jedinstven među prirodnim iritantima, jer blagu iritaciju koju izaziva prati dugotrajni period tokom koga se simptomi značajno poboljšavaju. A tu su još i biber, đumbir i ren.

Odmor

Spavanje je od suštinske važnosti za raspoloženje i celokupno zdravlje, ne manje važno ni za vreme oporavka od prehlade. Zato je pogotovo u ovim situacijama potrebno koristiti najefikasnije tretmane pred spavanje da biste osigurali noć za odmor.

Koristite ovlaživač vazduha ako je vazduh suv.

 

Ako vaš nos curi i glavobolje ne prestanu u roku od dve nedelje, potražite lekara da otkrije šta može da izazove ove simptome. Možda će vam trebati test brisa nosa ili grla da biste isključili bakterijsku infekciju. Test alergoloških kožnih proba može vam pomoći u dijagnostikovanju bilo kakvih alergija. Vaš lekar može da preporuči pretrage krvi i dijagnostičko snimanje glave i lica kako bi proverili da li postoje druge bolesti. Gledajući u uho može dijagnostikovati infekciju srednjeg uha. Nosna endoskopija može vam pomoći da se pronađu polipi u nosu.

 

dr Draško Jevđenić  / asidox.com.  /