Izaberite stranicu

Da li znate šta često može biti uzrok različitih smetnji sa probavom kao što su nadutost stomaka, povećana želudačna kiselina, mučnina, dijareja, zatvor a dalje  neuhranjenost, umor, rozacea, astma, depresija, bolovi u zglobovima, pojava bubuljica, ekcema i drugog. Postoji stanje koje je u velikom procentu uzrok svim ovim neprijatnostima i zove se SIBO.

Šta je SIBO?

SIBO je prekomeran rast intestinalnih bakterija u tankom crevu i nastaje kada jedemo hranu koju mikroorganizmi nisu u stanju adekvatno da razgrade i samim tim creva nisu u stanju da je propuste kroz svoje zidove. Tako dolazi do nakupljanja neobrađenog materijala koji zauzima sve više i više mesta u debelom crevu a mikroorganizmi su prisiljeni da se presele u tanko crevo gde ima više prostora za njih. SIBO koji nije lečen može izazvati ozbiljne zdravstvene komplikacije i zato je od vitalnog značaja da se što pre leči. Može dovesti do neuhranjenosti, smanjene apsorpcije ugljenih hidrata, masti i  proteina, nedostataka gvožđa, vitamina B12 (megaloblastna anemija), kalcijuma, vitamina A, vitamina D, vitamina E, vitamina K. Ovi nedostaci mogu dovesti do slabosti, zamora, konfuzije i oštećenja centralnog nervnog sistema.

Šta sve doprinosi rastu bakterija u tankom crevu?

Povećanom rastu bakterija u tankom crevu doprinosi starenje, nizak nivo stomačne kiseline, sindrom iritabilnog creva, upotreba previše antibiotika, celijakija i intolerancija na gluten, dugotrajni zatvor ili sporo kretanje hrane kroz debelo crevo, Kronova bolest, preterana konzumacija alkoholnih pića, oralne kontraceptivne pilule, hronični stres, hronični pankreatitis, dijabetes, divertikuloza, strukturni defekt tankog creva. Rizik povećava i upotreba određenih lekova kao što su imunosupresivni lekovi, inhibitori protonske pumpe, poremećaj imunološkog sistema, nedavne abdominalne operacije.Koji su najizraženiji simptomi prekomernog razmnožavanja bakterija u tankom crevu?Bol ili neugodnost u stomaku, jer kada mikroogranizmi vare šećere – dolazi do fermentacije i stvaranja gasova. Gasovi se onda šire po crevima i naduvavaju ih. Naduvana creva pritiskaju nerve a nerv vagus prenosi impulse do centara u mozgu i mi osećamo bol, neprijatnost i različite smetnje u stomaku. Zatim su tu još i podrigivanje, dijareja ili zatvor, gorušica, mučnina, depresija, osipi, bolovi u zglobovima i mnogi drugi simptomi.

Šta možemo preduzeti ?

Prvo se utvrđuje šta je osnovni uzrok SIBO-a, zatim uvodimo nutritivne promene čiji je cilj popravljanje crevne podloge, lečenje upale i otklanjanja bakterijskog preplitanja. U slučaju SIBO-a ne treba ,,napamet” isključivati  namirnice nego testirati šta nekome odgovara ili ne odgovara. Uvesti prehranu esencijalnim hranjivim materijama. Obnoviti stanje  creva tako što ćemo dati prednost namirnicama koje sadrže kolagen, omega 3 masne kiseline, L-glutamin i mineral cink. Obratiti pažnju na žuč jer ona razgrađuje mast i slične teške materije. Obnoviti crevnu floru uzimanjem raznovrsnih probiotskih namirnica.

dr Draško Jevđenić / Dr Asidox Team /  asidox.com