Izaberite stranicu

Kičma se zove i stub života zbog velikog uticaja na zdravlje svih organa i sistema. Pojedinačno, svaki pršljen i segment kičme štiti određene delove kičmene moždine koji je odgovoran za rad određenog organa.

Koji je pršljen odgovoran za koje organe?

Prvi vratni pršljen vratnog dela kičme povezan je sa dotokom krvi u glavu,  snabdevanjem mozga, kose, unutrašnjeg i srednjeg uha, simpatičkog  nervnog sistema. Poremećaj ovog segmenta može dovesti do vrtoglavice, glavobolje, anksioznosti,  nesanice, hroničnog rinitisa, delimične amnezije i hroničnog umora.

Drugi vratni pršljen povezan je sa očima i optičkim nervom, slušnim nervima, predelom mastoida, slepočnice, jezikom i čelom. Poremećajem u ovom segmentu javljaju se alergije, oštećenje vida, nesvestica i bol u uhu.

Treći vratni pršljen povezan je sa obrazima, ušnom školjkom, kostima lica, nervom trigeminusom. Problemi sa ovim pršljenom dovode do pojave akni, ekcema i neuralgije.

Četvrti vratni pršljen povezan je sa nosem, ustima, Eustahijevom tubom. Problemi sa ovim pršljenom mogu dovesti do polenske groznice, gubitka sluha  i adenoida.

Peti vratni pršljen povezan je sa glasnim žicama, krajnicima i ždrelom. Njegovo narušavanje može dovesti do promuklosti, laringitisa i upale krajnika.

Šesti vratni pršljen povezan je sa nervima koji idu ka vratnim mišićima, ramenima i krajnicima. Njihovo narušavanje može da dovede do ukočenosti vrata, bola u nadlaktici i pojave angine.

Sedmi vratni pršljen povezan je sa štitnom žlezdom, ovojnicom ramenog zgloba te njegov poremećaj dovodi do bolesti štitne žlezde i bolesti ramenog zgloba.

Prvi pršljen grudnog dela kičme povezan je sa rukama od lakata do vrhova prstiju, jednjakom i traheom. U slučaju povrede može doći do kašlja, kijavice, otežanog disanja, bolova  u rukama i astme.

Drugi grudni pršljen povezan je sa srcem i koronarnim arterijama. Posledice poremećaja ovog pršljena i njegovih nerava mogu dovesti do funkcionalnih poremećaja srca i nekih bolesti dojke.

Treći grudni pršljen povezan je sa disajnim putevima, pleurom i grudima. Posledice njegovog narušavanja su bronhitis, zapaljenje plućne maramice i pneumonija.

Četvrti grudni pršljen povezan je sa žučnom kesom i žučnim putevima. Njegovo narušavanje može dovesti do bolesti žučne kese, žutice i nekih vrsta osipa.

Peti grudni pršljen povezan je sa jetrom, solarnim pleksusom i krvlju. Poremećaj u ovom delu dovodi do bolesti jetre, niskog krvnog pritiska, anemije i poremećaja cirkulacije.

Šesti grudni pršljen povezan je sa stomakom a posledice njegovog narušavanja mogu biti bolesti želudca, loše varenje, dispepsija i gorušica.

Sedmi grudni pršljen povezan je sa pankreasom i dvanaestopalačnim crevom.Kada dođe do narušavanja izlaznog  nerva ovog pršljena može nastati gastriris i bolesti dvanaestopalačnog creva.

Osmi grudni pršljen povezan je sa slezinom i njenom patologijom.

Deveti grudni pršljen povezan je sa nadbubrežnom žlezdom a narušavanje ovog pršljena i izlaznih nerva dovodi do alergija i bolesti uslovljenih poremećajem rada ovih žlezda.

Deseti grudni pršljen povezan je sa bubrezima i narušavanje ovog pršljena i nerava dovodi do bolesti bubrega i ateroskleroze.

Jedanaesti grudni pršljen povezan je sa nervima bubrega i uretrom a pored poremećaja vezanim za ove organe može uzrokovati i kožne bolesti.

Dvanaesti grudni pršljen vezan je za tanko crevo i limfni sistem a njegovim poremećajem može nastati reumatska groznica  i neke vrste neplodnosti.

Prvi pršljen lumbalne kičme  povezan je sa debelim crevom i ingvinalnim delom, posledice poremećaja ovog pršljena i izlaznih  nerava su zatvor, kolitis, proliv i kila.

Drugi lumbalni pršljen povezan je sa pojavom grčeva ali i kiselo baznom ravnotežom u telu.

Treći lumbalni pršljen povezan je sa polnim organima, bešikom i kolenima. Poremećaji vezani za ovaj pršljen su bolesti bešike, poremećaj menstrualnog ciklusa, poremećaj mokrenja, impotencija i bolovi u kolenima.

Četvrti lumbalni pršljen povezan je sa prostatom, lumbalnim mišićima i nervom ischiadicusom. Posledice njegovog poremećaja su išijas, lumbago (bol u krstima), otežano, bolno ili učestalo mokrenje.

Peti lumbalni pršljen povezan je sa donjim delovima nogu i stopalima. Poremećaj dovodi do grčeva u nogama, poremećaja cirkulacije i otečenih zglobova.

Sakralni deo kičme i njeno narušavanje mogu dovesti do poremećaja vezanim za bešiku i genitalne organe.

Kokcigealni (najniži) deo kičmenog stuba vezan je za rektum i anus. Povezani poremećaji sa ovim delom kičme su hemoroidi, bol i svrab u genitalnoj regiji.

                                                                                   Dr. Asidox Team / cconet / asidox.com