Izaberite stranicu

ASIDOX dijeta –  ASIDOX ishrana po dijagnozama je protokol definisan na osnovu: bioloških vrednosti, antiupalnog, antioksidativnog i regenerativnog delovanja, prebiotskog i probiotskog sastava, količine enzima i inhibitora enzima, vitamina i antivitamina, prisustva endogenih i egzogenih toksina, hormonski aktivnih supstanci, odnosa nutrijenata (hranjivih sastojaka), alergenog potencijala i netolerancije hrane uslovljeno emocionalim promenama.

 

Izvod – (deo Asidox protokola)

Namirnice biljnog porekla: Asidox ishrana po dijagnozama – Zdravlje dojki

 

Da li ste znali da određena ishrana uz druge zdrave okolnosti može prirodno da spreči rak dojke.

Među slučajevima raka dojke samo 4 do 8 procenata bilo je posledica genetskih oštećenja, dok se 92 do 96 procenta može pripisati faktorima životne sredine i stila života, uključujući ishranu i gojaznost.

Naučno je dokazano da su najbolje  namirnice biljnog porekla u preveciju kao i kod raka dojki:

Brokoli

Svakodnevno konzumiranje krstastog povrća poput brokolija pomaže u izbegavanju pojave karcinoma. Studije ukazuju da je to posledica glukozinolata koji deluju u zaštiti biljaka. Ova jedinjenja imaju anti – tumorske efekte i pomažu u sprečavanju metastaza. Pored brokolija, najbolji izbor su još karfiol i kupus.

Laneno seme

Odličan izvor omega-3 i fitonutrijenata.Lignani su jedinstveni polifenoli povezani sa vlaknima koji nam pružaju antioksidativne prednosti za anti-starenje, ravnotežu hormona i ćelijsko zdravlje.

Orasi

Orasi su bogati omega-3 masnim kiselinama koje kontrolišu upalu, a isporučuju protein, vlakna i mikronutrijente.

Spanać

Spanać i drugo lisnato zelje neverovatno su bogati vitaminima, mineralima, enzimima i antioksidantima. Takođe imaju vrlo malo kalorija i natrijuma, o kojima se  mora voditi računa  kada je u pitanju zdravlje dojki. Listnasto zelje, poput spanaća, takođe služi kao prirodni izvor glukozinolata, za koje studije pokazuju da mogu deaktivirati karcinogene i pomoći reprogramiranju ćelija raka da budu uništene.

Borovnice

Borovnice takođe spadaju u red namirnica prvog izbora jer sadrže veliku koncentraciju antioksidanata koji se bore protiv bolesti. Oni su takođe hrana sa visokom količinom vlakana koju preporučuju istraživači za zdravlje dojki. Borovnice su posebno bogate proantocijanidinima, koji pomažu u smanjenju oštećenja slobodnim radikalima i podstiču zdravo starenje. Ostali odličan izbor uključuju maline, trešnje, godži bobice i jagode.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje ima antioksidativna i protivupalna jedinjenja. Istraživači veruju da konzumiranje maslinovog ulja kao dela mediteranske ishrane doprinosi njegovim blagotvornim efektima u prevenciji raka.

Avokado

Avokado je bogat mikrohranjivim sastojcima, uključujući vitamin C, vitamin E, vitamin B6, folat i kalijum. Bogat je fitokemikalijama koji igraju važnu ulogu u inhibiciji rasta ćelija karcinoma.

Leblebija

Leblebija je bogata proteinima, vlaknima, omega-6, omega-3 masnim kiselinama i folatima. Obezbeđuje neophodne hranljive materije i vlakna na bazi biljaka, što je takođe važno za zdravlje dojki. Studija na životinjama otkrila je da lektin leblebije (proteini u zrnu) deluje protiv raka i da se može koristiti kao izvor leka za lečenje raka dojke. Bilo koji pasulj se preporučuje kao deo ishrane.

Sočiva

Sočiva su takođe hrana bogata hranljivim materijama koja sadrži mnogo proteina, vlakana i gvožđa. Istraživanje ističe da polifenoli i druga bioaktivna jedinjenja u sočivu uveliko doprinose sposobnosti mahunarki da smanji pojavu bolesti poput raka, dijabetesa, gojaznosti i kardiovaskularnih bolesti.

Slatki krompir

Slatki krompir obezbeđuje složene ugljene hidrate, vlakna, vitamin A, vitamin C i nekoliko drugih važnih hranljivih materija. Slatki krompir je takođe bogat antioksidantima, uključujući beta-karoten koji ima zaštitno dejstvo protiv oštećenja slobodnih radikala. Studije objavljene u naučnim izveštajima otkrile su da jedinjenja iz slatkog krompira mogu imati potencijalne anti – tumorske efekte i mogu inhibirati metastaze.

Kurkuma

Kurkuma je jedna od najmoćnijih namirnica za zdravlje dojke zbog svog aktivnog sastojka kurkumina. Ovo jedinjenje smanjuje veličinu tumora i bori se protiv raka dojke. Prema istraživačima, kurkumin modulira karcinogenezu kroz uticaj na ćelijski ciklus i proliferaciju, apoptozu, starenje, širenje raka i angiogenezu.

Zeleni čaj  

Zeleni čaj sadrži polifenole čije je dejstvo dokazano u borbi protiv tumorskih ćelija. Polifenole sadrže i kupine, jagode, kakao prah, tamna čokolada.

Integralne žitarice

Celovite žitarice uključuju zobenu kašu, smeđi pirinač, proso, ječam, amarant, heljdu. Umereno, celovite žitarice mogu biti odličan izvor vlakana, ali svakako treba preskočiti rafinirane ugljene hidrate.

 

Hrana na biljnoj bazi koju treba izbegavati

 

Soja

Soja sadrži fitoestrogene a ti fitoestrogeni oponašaju estrogen u organizmu.

Biljno ulje  

Visoka toplota i pritisak uništavaju antioksidante i menjaju hemijsku prirodu masti, stvarajući opasne slobodne radikale.

Voćni sok

Iako voće može biti korisno u biljnoj ishrani, voćni sok uglavnom sadrži više šećera koji brže pogađa krvotok.

Uz deo navedene ishrane, zdravlje, prevencija i lečenje obuhvataju još čitav niz preporuka i navika opšteg dobrog zdravlja žene.

 

dr Ivana MIljković / konsultantant Asidox ishrane po dijagnozama

  zdravljeinfo.com@gmail.com

asidox@hotmail.com