Izaberite stranicu

Da li znate da glavobolje (migrene), problemi sa spavanjem, uznemirenost, problemi sa regulacijom telesne težine, anksioznost, iscrpljenost, umor, zapušenost nosa, sinusni problemi, kijanje, neredovan menstrualni ciklus, otok na telu, svrab, curenje nosa, osetljivost na gluten, sindrom propusnih creva, Crohnova bolest, ulcerozni kolitis, prekomeran rast crevnih bakterija i niz drugih simptoma bez jasnog objašnjenja mogu biti posledica visokog nivoa histamina u telu.

Histamin je jedinjenje koje je deo imunog sistema kao inicijator inflamatornog odgovora, probavnog sistema kao komponenta želudačne kiseline i nervnog sistema kao transmiter koji prenosi poruke od tela do centralnog nervnog sistema. Ove uloge su vitalne za život. Međutim kada nivo histamina postane previsok, krajnji rezultat predstavlja ozbiljno narušavanje kvaliteta života.

Pošto se histamin kreće krvotokom, može da utiče na  creva, pluća, kožu, mozak i na ceo kardiovaskularni sistem doprinoseći pojavi velikog broja simptoma. Ovi simptomi nastaju kada se dostigne nenormalno visok nivo histamina izvan sposobnosti tela da spreči takvo opterećenje. Širok spektar simptoma može dovesti da se postavlja niz različitih dijagnoza pre nego što se razmatra intolerancija na histamin.

U mnogim slučajevima, pitanje dijagnoze se još više pogoršava jer ljudi i dalje konzumiraju ono što se smatra zdravom i hranjivom ishranom a koja može biti  bogata histaminom ili blokirati enzim diamin oksidazu koji razgrađuje histamin. Visok nivo histamina mogu da uzrokuju SIBO (prekomjeran rast crijevnih bakterija), propustljiva creva, krvarenje u gastrointenstinalnom traktu, manjak enzima diamin oksidaze i hrana bogata histaminom.

U hranu bogatu histaminom spadaju: fermentisana alkoholna pića (naročito vino, šampanjac i pivo), fermentisana hrana (kiseli kupus, sireće, soja sos, kefir, jogurt, kombuha), hrana koja sadrži sirće (turšije, majonez, masline), prerađeno meso (slanina, salama, kobasice, dimljeno meso, viršle), kisela hrana (hleb sa kvascem, stari sirevi), većina citrusnog voća, orašasti plodovi, (orasi, indijski orah i kikiriki), povrće (patlidžan, spanać, paradajz), dimljena riba i neke vrste ribe (tuna, skuša, sardina, papaline). S druge strane hrana koja ima nizak nivo histamina je sveže kuvano živinsko meso (sveže ili zamrznuto), sveža riba, jaja (kuvana), bezglutenske žitarice (pirinač, kinoa, heljda, proso), sveže voće (mango, kruške, lubenice, jabuke, kivi, dunje, grožđe), sveže povrće (osim paradajza, spanaća i patlidžana), zamena za mlečne proizvode (kokosovo mleko, mleko od pirinča, bademovo mleko), ulje (maslinovo ulje, kokosovo ulje), zeleno začinsko bilje (peršun, bosiljak, mirođija, timijan), biljni čajevi (kamilica, šipak, nana).

Zapamtite da je svežina pripremljene hrane ključna kada imate histaminsku intoleranciju. U praksi se pokazalo da je glavni razlog povećanih vrednosti histamina SIBO (prekomeran rast intestinalnih bakterija) i glutenska intolerancija koji uzrokuju propustljivost creva. U tom slučaju neophodno je da se izleči propustljivost creva da bi se mogla konzumirati i hranu koja sadrži histamin bez da vam to prouzrokuje bilo kakve simptome.Ukoliko trenutno patite od histaminske intolerancije, to ne znači da ćete zauvek morati da se odreknete hrane koja to uzrokuje. To može da bude privremena restrikcija dok se u vašem telu ne postigne optimalni nivo histamina i enzima diamin oksidaze.

                                Asidoxin Wikipedija, dr Draško Jevđenić / Dr. Asidox Team/ asidox.com