Izaberite stranicu

Jedite određenu hranu za dug i zdrav život – to je mantra koju smo svi dobro upoznali. Ali koje su najbolje namirnice koje nam mogu pomoći da postignemo taj cilj. Često u medijima nalazimo pohvale za „superhranu“ – hranu toliko hranjivih vrednost da se ona smatra kao prehrambeni superheroj. Nutricionisti s druge strane odbacuju termin ,,superhrana“ kao nešto što može uticati na ljude da previše očekuju od ograničenog spektar namirnica u stvarnosti.

Ipak, postoje određene namirnice koje su hranljivije od drugih, a mnoge od njih, kao što su pokazala istraživanja, imaju zaštitni efekat protiv niza bolesti. Ovde vam dajemo pregled nekih od najboljih namirnica koje biste možda želeli da razmotrite da biste ih uključili u svoju ishranu u vašoj potrazi za zdravim životom.

Soja

Soja je bogata izoflavonima, vrstom fitoestrogena – to jest supstanci koje potiču od estrogena iz biljaka. Poznato je da izoflavoni imaju protivupalna, antioksidativna, antikancerogena i antimikrobna svojstva. Na taj način mogu pomoći u regulisanju inflamatornog odgovora tela, usporiti ćelijsko starenje, boriti se protiv mikroba i zaštititi od određenih vrsta karcinoma.

Šargarepa

Šargarepa se preporučuje zbog visokog sadržaja beta-karotena. Beta-karoten se u našem telu može pretvoriti u vitamin A koji je uključen u imunološku funkciju, vid, reprodukciju i ćelijsku komunikaciju. Naša tela ne mogu sama da proizvode vitamin A, pa to mora biti izvedeno iz naše ishrane. Ovaj pigment je takođe antioksidant koji može zaštititi ćelije u našim telima od oštećenja i starenja izazvanih slobodnim radikalima. Štaviše, istraživanje je pokazalo da hrana bogata karotenoidima može zaštititi od degeneracije makule – oštećenja vida uzrokovanog starenjem. Ovo povrće ima i posebno bogat sadržaj hranljivih sastojaka, uključujući mnogo vitamina (C, E, K i folata), minerala (kalijum, kalcijum i selen) i karotenoida (lutein, beta-karoten i zeaksantin).

Krstasto povrće

Krstasto povrće takođe sadrži glukozinolate, supstance koje donose različite zdravstvene koristi. Čini se da neki glukozinolati regulišu oksidativni stres na telo i reakciju na upalu, imaju antimikrobna svojstva, a neki od njih se istražuju zbog njihovog delovanja  protiv raka. Jedna nedavna studija otkrila je da zeleno lisnato zelje, uključujući i krstasto povrće, brokoli i kupus imaju zaštitni uticaj na zdravlje srca, zahvaljujući sadržaju vitamina K. Konačno, krstasto povrće je takođe sjajan izvor rastvorljivih vlakana, koja igraju ulogu u regulisanju nivoa šećera u krvi i umanjivanju apsorpcije masti te na taj način pomažu u sprečavanju debljanja.

Losos

Losos, posebno donosi mnoge nutritivne prednosti. Prepun je proteina a sadrži i dosta omega-3 masnih kiselina, za koje se kaže da blagotvorno deluju na vid. Omega-3 masne kiseline povezane su sa zdravljem mozga, a istraživanja pokazuju da mogu sprečiti kognitivni pad povezan sa starenjem. Losos takođe ima visok sadržaj kalijuma, a prema novoj studiji kalijum može sprečiti pojavu srčanih bolesti. Uz to, ova vrsta ribe bogata je mineralom selenom, koji doprinosi zdravlju štitne žlezde. Štitna žlezda pomaže u regulisanju hormonske aktivnosti i uključena je u metaboličke procese.

Agrumi (citrusno voće)

Konačno, agrumi su nezamenjivi junaci zdrave ishrane. Oni uključuju brojno voće – naranču, grejpfrut, limun, limetu, klementine i mandarine. Flavonoidi u agrumima navedeni su kao supstance u vezi sa dužim životnim vekom. Već dugo vremena agrume preporučuju i nutricionisti i naše bake zbog visokog sadržaja vitamina C koji ima antioksidativna svojstva a smatra se da donosi širok spektar zdravstvenih koristi, uključujući smanjenje upala,infekcija i  i oštećenje nastalih njihovim dejstvima. Ovi plodovi obiluju mnogim makronutrijentima, uključujući šećere, dijetalna vlakna, kalijum, folat, kalcijum, tiamin, niacin, vitamin B-6, fosfor, magnezijum, bakar, riboflavin i pantotensku kiselinu, flavonoide, kumarine i karotenoide – za koje se kaže da imaju zaštitne efekte protiv raka, kardiovaskularnih i neurodegenerativnih bolesti. Istraživanje je pokazalo da flavonoidi – u kojima su agrumi posebno bogati – mogu sprečiti ili odložiti hronične bolesti izazvane gojaznošću.

Na kraju, trenutne studije sugerišu da naša genetska mapa  ima važnu ulogu koja hrana deluje najbolje na naše zdravlje, ali i pored toga, imajući na umu ovu listu hranljivih namirnica, potrudite se da je sledite jer bi svakako, mogla i za vas biti najefikasnija!

Bioinformacioni centar Beograd

Call centar:

(viber) +381 65 449 60 26
(viber) +387 66 630 949

e – mail: bioinfocentar@gmail.com

Bioinformacioni centar Beograd u svom radu procene Asidox terapijske ishrane koristi najnoviji hardversko –  softverski sistem aparata Spektrum koji omogućava procenu kvalitativnih sumiranih vrednosti membranskih potencijala i odgovora ćelijskih receptora različitih organa na efekte spoljašnjeg okruženja a koji odražavaju njihovo funkcionalno stanje na ćelijskom nivou. Bioinformacioni centar u oblasti ishrane (nutricionističke mape i intolerancije na određenu vrstu namirnica) radi po sistemu Asidox protokola.

Asidox protokol deluje na ustaljene biološke procese i kontrolne sisteme čime se organizmu omogućava da dođe do punih kapaciteta imunološke odbrane, regeneracije tkiva i uspostavljanja fizioloških procesa organizma, isključivo kao celine. Asidox protokol je osmišljen da aktivira antinflamatorne i imunološke potencijale u cilju funkcionalne i metaboličke efikasnosti.

 

(izvor: MNT, asidox.com, bioinfocentar.rs)