Izaberite stranicu

Savremena istraživanja definitivno su označila upalni proces u organizmu kao glavni uzrok mnogih patoloških stanja i ovu oblast medicinske nauke definisala novim konceptom lečenja. Reč je o maskiranim, skrivenim upalama, bez simptoma. Smatra se da je primarni uzrok mnogih  hroničnih bolesti sistemska upala, posebno ako se ne tretira, često čak i ne primeti sve dok ne preraste u potpuno razvijenu hroničnu bolest. Njihov uzrok su hiperimune reakcije  uzrokovane toksinima iz spoljne sredine ili toksinima oksido – reduktivnih procesa u organizmu koji se nagomilavaju a zatim pokreću inunološki sistem ka patološkoj hiperreaktivnosti. Bolesti koje izaziva maskirani upalni proces su Alcajmerova bolest, kardiovaskularne bolesti, alergijske reakcije, autoimune bolesti, astma, gojaznost, giht, reumatske bolesti, dijabetes, demencija, depresija, karcinomi, pa čak i autizam.

Koje namirnice najviše doprinose skrivenim upalama

1. Šećer i obrađeni skrob koji dovode do povećanja insulina a zatim i pro -zapaljenskih reakcija.

2. Mlečni proizvodi, zato što ljudski organizam ne može potpuno da obradi visok nivo šećera laktoze i proteina kazeina iz mlečnih proizvoda.

3. Biljna ulja koja su bogata omega – 6 masnim kiselinama jer remete odnos sa omega 3 – masnim kiselinama a tu spadaju rafinisano suncokretovo i kukuruzno ulje.

4. Žitarice kao što su pšenica, raž, ovas, ječam i druge koje sadrže gluten jer kod nekih ljudi mogu izazvati imuno reakciju.

5. Crveno meso, prilikom konzumiranja ove namirnice  proizvodi se hemijska supstanca nazvana Neu5gc koja može doprineti ovoj vrsti zapaljenske reakcije u telu.

6. Hrana bogata trans mastima kao što su pomfrit ili čips jer stvaraju LDL holesterol koji pospešuje upalu.

7. Kukuruzni derivati kao što su kukuruzni sirup pun fruktoze, kukuruzno ulje i kukuruzni skrob koji dovode do povećanog lučenja insulina što opet doprinosi nastanku zapaljenja.


8. Veštačke suspstance kao što su aditivi, konzervansi, veštačke boje i mnoge druge koje se mogu naći u obrađenim proizvodima. Pošto ih organizam ne prepoznaje kao hranu one dovode do zapaljenske reakcije organizma.

Koja hrana pomaže u borbi protiv ove vrste zapaljenja

Tamnozeleno lisnato povrće (spanać i kelj)

Kurkuma

Laneno seme i laneno ulje

Brokoli, kupus

Borovnice

Brusnice

Trešnje

Maline, kupine i jagode

Čia semenke

Avokado

Šitaki pečurke

Probiotici

Kajenski papar iz crvene paprike

Celer i sjeme celera

Riba

Đumbir

Orasi

Ananas i papaja

Zeleni čaj

Kakao

Pravi uzrok srčanih bolesti jeste upala u arterijama i ovo otkriće polako dovodi do smene u načinu tretiranja srčanih i drugih hroničnih bolesti.

Dr. Dwight Lundell, načelnik i vodeći hirurg Banner Heart bolnice u Mesi, Arizona

 

 

dr Draško Jevđenić / Asidoxin / Dr. Asidox Team / asidox.com