Izaberite stranicu

Nepravilna ishrana, gojaznost, fizička neaktivnost glavni su uzroci poremećene cirkulacije krvi u telu. Smanjenje cirkulacije krvi dovodi do pogoršanja hroničnih bolesti, pogoršava ishranu mozga i unutrašnjih organa. Problem se može razviti gotovo neprimetno, pa je važno znati prve simptome, pre nego što se pojave komplikacije.

Treba identifikovati nekoliko neočiglednih znakova slabe cirkulacije, na koje prvo treba obratiti pažnju. Ovo olakšava dijagnozu, omogućavajući vam da brzo pronađete osnovni uzrok i započnete lečenje. Nepažljiv odnos prema zdravlju u ovoj situaciji preti moždanim udarom, gubitkom osetljivosti i razvojem kardiovaskularnog zatajenja.

Poremećaji cirkulacije nastaju kada su oštećeni kapilari koji dovode kiseonik. Sa smanjenjem intenziteta krvotoka, svi unutrašnji organi dobijaju manje hrane. Alarmantni simptomi se pojavljuju u intervalima od 2-4 puta nedeljno, nagoveštavajući da je telu potrebna pomoć.

Utrnulost udova

Sa bilo kojom vaskularnom bolešću, krvotok je poremećen, performanse perifernog nervnog sistema se smanjuju. Prenos signala u mozak dovodi da osoba oseća hladnoću ili toplotu u udovima i lagano peckanje. Ako se nelagodnost nastavi nakon samomasaže, treba se obratiti lekaru.

Umerena hromost

Kada je poremećen protok krvi, periodično se javlja oštar bol ili slabost u mišićima nogu. Tokom hodanja, osoba počinje da šepa, ne može da ispravi nogu zbog grčeva. Umerena hromost traje nekoliko minuta i prolazi sama od sebe. Ali kako se proširene vene razvijaju, napadi postaju sve češći, što otežava nošenje cipela sa visokom potpeticom.

Promene u nijansi boje kože

Ako je cirkulacija krvi oštećena, mali kapilari ne dobijaju krv. Zbog toga neka područja kože postaju bleda, dobijaju plavi ili žuti ton. Patologija je vidljivija na rukama, licu i grudima. U početku se protok krvi može obnoviti trljanjem i nežnom masažom.

Hladnoća u prstima

Problem se često javlja kod pacijenata sa niskim krvnim pritiskom. Nedostatak cirkulacije krvi uskraćuje tkivima ishranu  pa i pri toplom vremenu šake i stopala ostaju hladne. Neophodna je dijagnostika stanja  krvnih sudova i konsultovati kardiologa kako bi se isključila srčana insuficijencija.

Izmenjena stanja noktiju na nogama

Ako se nokti na prstima raspadnu, oljuste ili steknu gomoljast oblik, razlog nije uvek povezan sa gljivicama ili nedostatkom vitamina. Ovo može biti manifestacija poremećaja cirkulacije krvi u kojoj je nokatna ploča lišena hranljivih sastojaka i minerala.

Smanjenje mokrenja

Sa smanjenjem protoka krvi, bubrezi dobijaju manje tečnosti, a intenzitet njihovog rada se smanjuje. Obično osoba treba da isprazni bešiku najmanje 6 puta dnevno. Sa skrivenim patologijama, nagon ne prelazi 3 puta. Kako bolest napreduje na zglobovima prstiju javlja se i otok koji počinje ujutru.

Smanjena seksualna aktivnost

Poremećaji cirkulacije često utiču na funkciju genitalnih organa. Osetljivost je primetno smanjena, libido i privlačnost prema partneru padaju. Čovek nema erekciju, pa namerno izbegava seksualni kontakt. Stimulansi privremeno ublažavaju problem bez rešavanja osnovnog uzroka.

Sprečavanje poremećaja cirkulacije

U većini dijagnostikovanih slučajeva, vaskularni problemi se javljaju nepravilnim načinom života. Da bi održali tonus i poboljšali stanje kardiovaskularnog sistema, lekari preporučuju: Obavezno se bavite sportom, posvećujući do 150 minuta aktivnog kardio treninga svake nedelje. Veoma korisni su sobni bicikli, brzo hodanje, ples i plivanje. Da biste tonirali krvne sudove, primenite kontrastne kupke udova ili celog tela, ponekad uzmite tople kupke sa temperaturom od 40 ° C.

Razmislite o nekim navikama

Nikotin izaziva ozbiljne grčeve kapilara, provocira njihovu krhkost, sužavanje i povećava poremećaje cirkulacije. Jedite ispravno, ne zaboravite na zdrave zasićene masti, Omega-3 i Omega-6 aminokiseline. kalcijum, kalijum i selen. Kada se cirkulacija krvi promeni, poremećaji pogađaju celo telo. U početnoj fazi problemi se otklanjaju uz pomoć fizioterapijskih vežbi, posebne dijete i kontrole nivoa holesterola i šećera u krvi. Kasno lečenje postaje deo hroničnih bolesti i ozbiljnih patologija

Asidoxin je biljni preparat čije je jedno od osnovni dejstava usmereno na najbitnije stavke održivosti zdrave cirkulacije na nivou arteriola i venula (sitnih arterijskih i venskih krvnih sudova) i kvaliteta njihovih zidova. Asidoxin formula je zasnovana na naučnim saznanjima da niz poremećaja i bolesti nastaje kao posledica poremećaja mikrocirkulacije, asimptomatskih upala i niza oksidativnih stresova. Asidoxin formula je definisana na osnovu sineriskih delovanja svojih aktivnih biljnih materija i kao takva podržana od EMA (Evropska agencija za lekove).

U Srbiji je registrovana u Ministarstvu zdravlja Republike Srbije.

 

econet

Stručni saradnik (Serbia) dr sci. med. Draško Jevđenić

Bioinformacioni centar Beograd

Call centar:

+381 65 449 60 26 (tel i viber)

+387 66 630 949 (tel i viber)

e – mail:

bioinfocentar@gmail.com