Izaberite stranicu

Asidoxin: Mikrocirkulacija – jedan od najpresudnijih činilaca

Asidoxin: Mikrocirkulacija – jedan od najpresudnijih činilaca

Mikrocirkulatorini poremećaji su od velikog značaja za humanu medicinu, jer se mnogobrojna dešavanja u svim fiziološkim ili patološkim procesima odvijaju uz obavezno učešća mikrocirkulacije. Nakon brojnih istraživanja zaključeno je da lokalni ili generalizovani poremećaji u mikrocirkulaciji prethode ili nastaju praktično u svim bolestima i jedan su od primarnih činilaca povećanog morbiditeta i loše prognoze. Sa razvojem patoloških stanja znaci i simptomi mikrovaskularnih poremećaja se često kombinuju u raznim oblicima i različitim intenzitetima, tako da u zavisnosti od vrste funkcionalnih poremećaja u mikrocirkulaciji nastaju i mnogobroji, različiti sindromi.

Zanimljivo je da promene u mikrocirkulaciji nisu u korelaciji sa promenama u sistemskoj hemodinamici cirkulacije krvi, što daje veći značaj izučavanju promena u mikrocirkulaciji u smislu otkrivanja novih potencijalnih terapijskih metoda.

Termin su osmislili naučnici SAD-a 1954. godine s ciljem da u sebi integriše jedinstven metodološki pristup mehanizmima koji se odnose pre svega na kapilarni protok krvi, što je kasnije dovelo do pojma »mikrocirkulacija« kao kompleksnog sistema koji u sebi integriše aktivnosti tri podsistema:

hemomikrocirkulaciju (mikrocirkulacija krvi),

limfnu cirkulaciju,

međuprostornu cirkulaciju (intersticijalnu mikrocirkulaciju).

Glavni zadatak krvnog sistema u telu je da održavanjem dinamičke ravnoteže protoka i drugih parametara kretanja tečnosti i materija u tkivima obezbedi homeostazu unutrašnje sredine. Sistem mikrocirkulacije omogućava transport krvi i limfe kroz najmanje krvne i limfne sudove, transport gasova, vode, mikro i makromolekula  kroz biološku barijeru (zidove kapilara) i kretanje materija u ekstravaskularnom prostoru.

 

Literatura:

  • Kanoore Edul VS, Enrico C, Laviolle B, Risso Vazquez A, Ince C, Dubin A. Quantitative assessment of the microcirculation in healthy volunteers and in septic shock patients.Critical Care Medicine. 2012;40(5):1443–1448.
  • Sherwood, Lauralee. Human Physiology. From cells to systems.(7th ed.). Cengage learning. pp. 361
  • Conti, Fiorenzo. Fisiología Médica(1st ed.). Mc-Graw Hil
  • De Backer D, Creteur J, Preiser JC, Dubois MJ, Vincent JL. Microvascular blood flow is altered in patients with sepsis.American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine. 2002
  • com/ Asidoxin / Dr.Asidox Team
Veštine

Objavljeno

27 фебруара, 2019