Izaberite stranicu

Asidoxin: Gojaznost je zapaljensko oboljenje

Asidoxin: Gojaznost je zapaljensko oboljenje

 

Инфламација „ниског степена“ је заштитни знак гојазности.

Неуважај и изостављање ове чињенице је кључ неуспеха у борби са једним од најкомплекснијих и уједно и једним од најслабије разјашњених клиничких синдрома. Гојазност је абнормална акумулација масти масне ћелије – адипоцити основни су градивни елемент масног ткива. Међутим, битно је знати да масно ткиво није само прост орган за складиштење масти – оно што је у ствари активан ендокрини орган и део урођеног имуног система који утиче на многе физиолошке и патолошке механизме, као што су између осталог хомеостазе глукозе (одржавање у стабилном стању) и инфламација. Ендокрина и имунорегулаторна улога масног ткива испољава се пре свега активношћу самих адипоцита али и макрофага (ћелија које уклањају штетне молекуле) и које се налазе у масном ткиву.

Метаболичко преоптерећење изазива ћелијску хипертрофију, оксидативну и инфламаторну реакцију. Хипертрофија адипоцита изазива и руптуру ћелије која изазива упалну реакцију. Долази до ослобађања упалних медијатора као што је фактор некрозе тумора алфа и интерлеукина 6 (који је другачији по томе што се његови главни ефекти одвијају на различитим местима од његовог порекла). У исто време смањује се производња адипонектина предиспонирајући тако упално стање и оксидативни стрес. Повећан ниво интерлеукине 6 стимулише јетру да синтетише и излучи Ц-реактивни протеин. Зато је важно знати да ли ће се појавити маркери наступајуће болести бити повећање реактивног протеина, или ће бити предиктивни значај и одређивање фибриногене, плазминогене, ПАИ-1, церулоплазмина и амилоида А.

Uvećanje adipocita i akumulacija triglicerida može biti benigni fenomen – onda kada se na taj način prevenira nagomilavanje masti u jetri i mišićima ali inflamacija će se pojaviti kada je ekspanzija adipocita limitirana bilo zbog poremećenog razvoja masnog tkiva bilo zbog poremećaja u sintezi masti – tada će se slobodne masne kiseline nagomilavati u jetri i mišićima što će biti praćeno insulinskom rezistencijom.

Upala je inače uređen niz događaja osmišljena za održavanje homeostaze tkiva i organa. Pravovremeno oslobađanje medijatora i ekspresija receptora su neophodni za kompletiranje programa i vraćanje tkiva u njihovo prvobitno stanje. Upala je i kao faktor rizika ugrađen mehanizam razvijenih kardiovaskularnih oboljenja, koagulacije, ateroskleroze, zatim metaboličkog sindroma, insulinske rezistencije i diabetes mellitusa. Takođe je povezana i sa razvojem bolesti kao što su psorijaza, depresija, rak i bubrežna oboljenja.

На крају, грешке у приступу решавању проблема настављају да се примењују на радни процес, јер су чак и умереног интензитета имају тенденцију да се понављају или буду хронични и имуноендокринолошки промене у том систему које почињу да учествују на другим местима. се изнова и изнова понављају и тако све више и више појачава.

Др. Асидок Теам

асидок.цом

 

Veštine

Objavljeno

4 априла, 2019