Izaberite stranicu

Medicina je u stanju da u početnim fazama odredi signale tela, govoreći da postoje problemi sa imunitetom. Međutim, potrebno je biti oprezan jer ovi znaci su prilično dvosmisleni i mogu biti uzrokovani i drugim razlozima a ne imunitetom.

Imuni sistem je uvek na oprezu kada je u pitanju naše zdravlje. Kao prirodna barijera neprekidno štiti telo od napada različitih patogenih sredstava: bakterija, virusa, parazita.

Ono što se možda čini fiziološkim karakteristikama vašeg tela zapravo su alarmantni simptomi neuravnoteženog imunološkog sistema. Možda telo želi da vam kaže o nekim problemima sa imunološkom odbranom.

Kako možete shvatiti da imunološka odbrana ne funkcioniše pravilno

Imuna odbrana čoveka uključuje različite organe, tkiva i ćelije koji štite telo od spoljnih uticaja koji su opasni po zdravlje. Ovo je naš imunitet. Svake sekunde on odbija napade patogenih virusa, bakterija i „bori se“ sa upalnim procesima, ubija nepotrebne ćelije i štiti zdravlje, sprečavajući nastanak i rast malignih novotvorina. Dobro je ako imunološka odbrana funkcioniše onako kako se očekivalo. Nažalost, to nije uvek slučaj.

Ako je imuni sistem depresivan, on nema vremena da pravilno odgovori na zarazni izazov. A onda lako „ugrabimo“ virusnu ili bakterijsku infekciju i razbolimo se. Dešava se da imunitet, naprotiv, počinje agresivno da napada i viruse i neoplazme ili sopstveno telo. To provocira pojavu autoimunih bolesti i uključuje: artritis, sklerozu, netoleranciju na gluten, dijabetes, patologiju štitne žlezde itd. U stvari, spisak bolesti ove prirode je mnogo obimniji. Stručnjaci još uvek nisu u stanju da daju siguran odgovor šta tačno izaziva „probleme“ u imunološkom protokolu kod ovih stanja.

 

Znaci neravnoteže u imunološkoj odbrani

 

1. Stalno hladne ruke. Osećaj hladnoće u rukama javlja se i zbog loše navike – pušenja duvana (u ovom slučaju se javlja grč perifernih sudova). Ali paralela sa neravnotežom u imunitetu je ovde očigledna.

 

2. Zatvor / dijareja koja traje duže od 2 nedelje. Organi digestivnog trakta povezani su sa imunološkom odbranom: zapravo, oni su njen deo. Na primer, dijareja može ukazivati na to da imuni sistem napada sluznicu tankog creva ili digestivnog trakta. Zatvor sugeriše da su creva lenja i možda se ova neaktivnost odnosi na svu imunološku odbranu.

 

3. Suvoća sluzokože očiju. Da li ste zabrinuti zbog peckanja, peskavog osećaja, crvenila, bolova u očima. Sve ovo mogu biti manifestacije autoimunih „problema“.

 

4. Stalna slabost i umor. Da li se osećate razbijeno sve vreme, poput isceđenog limuna, čak i ujutro ustajući iz kreveta i dobro spavajući. Moguće je da je vaša imunološka odbrana pod dugotrajnim naporom. I troši energiju koja vam je potrebna.

 

5.  Subfebrilna telesna temperatura. Ako duže vreme imate temperaturu unutar 37 ° C, postoji verovatnoća da u vašem telu napreduje autoimuna bolest. Blago povišena temperatura je znak upozorenja.

 

6. Sistematske glavobolje. Glavobolja može biti uzrokovana različitim razlozima. Ali ako vas ovo stanje neprestano proganja, autoimuni napad je sasvim verovatan. Na primer, kod brojnih bolesti povezanih sa imunitetom, krvni sudovi mozga su oštećeni, a to uzrokuje bolna stanja.

 

7. Osip. Koža je komponenta našeg odbrambenog sistema: ona je prirodna barijera protiv organizama koji uzrokuju bolesti. Izgled kože će pokazati stabilnost imunološke odbrane. Svrab, osip, upala na koži bez dijagnoze dermatologa trebalo bi da vas upozore.

 

8. Bolovi u zglobovima. Još jedan primarni simptom agresivnog imuniteta usmjerenog na ćelije unutrašnjih organa. Ne zanemarujte bolnost zglobova i nemojte samo kupovati sve masti koje ublažavaju upale .

 

9.  Gubitak kose. Poremećena imuna odbrana negativno utiče na folikule dlake, uzrokujući gubitak kose.

 

10. Česte prehlade praćene komplikacijama. Ako pijte antibiotike više od dva puta godišnje, najverovatnije je vaša imunološka odbrana ranjiva. Pored toga, karakteristične su hronične infekcije sinusa, otitis media, upala pluća.

 

11. Posebna osetljivost na ultraljubičasto zračenje. Ako ste se ranije sunčali bezopasno ali sada često imate opekotine, problem možda nije u sunčevom zračenju već u neprijateljskom imunitetu.

 

12. Utrnulost / trnci u udovima. Kada s vremena na vreme utrnu šake i stopala nema razloga za uzbunu. Ali sistematična utrnulost takođe ukazuje na imunološke probleme povezane sa živcima i krvnim sudovima.

 

econet

Stručni saradnik (Serbia) dr sci. med. Draško Jevđenić

Bioinformacioni centar Beograd

Call centar:

+381 65 449 60 26 (tel i viber)

+387 66 630 949 (tel i viber)

e – mail:

bioinfocentar@gmail.com